A healthy life without sugar

Återkommande tema det här med hälsosamt. Det kommer hela tiden nya dieter som ska vara bättre än den föregående, dieter som ska ge dig snabbare resultat och dieter som är den som ska fungera för alla. Det kommmer hela tiden nya träningsprogram och träningssätt som är bättre än föregående samtidigt som de ska vara korta, det ska inte behöva ta för mycket av vår "precious time".
        Allt detta låter bra och lockande, enligt de som "testat" och de som "säljer" dieten eller träningspasset/träningsredskapet så ska det vara väldigt hälsosamt. Men hälsa handlar inte om det nyaste inom fitnessvärlden eller inom matvärlden. Hälsa handlar inte om att hoppa mellan olika dieter för att vara lika smal som modellen i katalogen. Den bilden är ändå troligtvis photoshopad till att verka "perfekt" det är ett knep till att få fler att köpa kläderna.
Hälsa handlar inte om att lägga ner massa tid och pengar på träning av olika deslag för att det ska vara det bästa just nu. Hälsa handlar inte om att försöka klämma in 15 minuters träning på lunchen på jobbet, finns ingen annan tid för det.
 
Hälsa handlar om att lyssna till sig själv och prioritera. Alla är vi olika och alla har vi olika liv och vi prioriterar dessutom olika saker. Hälsa handlar om att hitta rutiner, prioriteringar och livsmedel/saker som gör en glad, ger mer energi, tillags med sig själv, ro i sinnet.
För vissa kan det betyda att följa trenderna, det finns dom som finner glädje i att inte behöva fundera ut mat varje dag utan får följa en matlista. Att inte behöva hitta på vilken träning de ska utföra idag och hur länge. Men alla klarar inte av det i längden. För att kunna bli hälsosam måste man hitta sin egen väg och lyssna till sin egen kropp, på vad du och den behöver i detta skede i ditt liv.
 
Sen har vi det här mer prioriteringar. Om familjen är din prioritering behöver det inte betyda att möjligheten till hälsosam mat och träning försvinner. Laga mat tillsammans, gå ut och lek i naturen, åk till stranden eller lekparken. Vardagsträning är också träning.
 
 
 
Det jag vill säga är att hälsosam handlar inte om att du ska vara smal, vacker och snygg till ett visst datum. Utan hälsosam handlar om att ändra vanor för livet.
 
Innan jag vandrar iväg för mycket måste jag ju komma till titeln, var ju den vi skulle prata om idag. Jag och min sambo har valt att plocka bort sockret i vårt liv, även processerad mat. Detta av flera anledningar:
- En kollega till sambon ville ha sällskap under sin resa.
- För att få tillbaka energin och inte känna att vi vill ha något att tugga på hela tiden.
- Samt att få bort ett sockerberoende jag har byggt upp under en tid.
är några av dem.
Jag måste säga att det inte är lätt och då har vi inte ens kommit in i den strikta perioden än. Vi valde att sakta gå över till noll socker så att det inte skulle vara allt för lätt att falla dit samt för att vi är ekonomiska. Vill ju inte slänga en massa mat som står i skåpen, som ej gått ut än, bara för att. Men med det sagt håller vi oss ändå borta från Godis, Läsk, egentligen all dricka som inte är vatten te eller kaffe. Inget chips, korv, kakor (hemmagjorda om vi äter något) osv.
Det är en daglig kamp att inte svänga in efter jobbet på en affär och köpa sig något gott, men istället för vi över värdet på det vi är sugen på till sparkapitalet. Motivationen = vi sparar pengar på flera olika sätt.